IMPORTANTA PLASELOR DE PROTECTIE ANTICADERE IN DOMENIUL CONSTRUCTIILOR

Mi-am propus ca in aceasta sectiune sa prezint pe scurt principalele tipuri de plase de protectie anticadere persoane si materiale ( eng. SAFETY NETS), incluzand structurile dedicate pentru montaj, toate acestea cu certificarile europene EN 1263-1 si 1263-2.

plasa protectie anticadere tip S

plasa protectie anticadere tip S

Acesta nu este un ghid exhaustiv, pentru orice detalii punctuale / specifice despre un produs sau serviciu, specialistii nostri va prezinta solutia optima.
SIGURANTA angajatilor din domeniul constructiilor industriale sau civile trebuie sa primeze indiferent de bugete.

Dintr-o alunecare de la inaltime va rezulta cel putin ranirea serioasa a persoanei, tocmai de aceea sistemele de siguranta din plase textile trebuie sa fie o regula si nu exceptia. In marea majoritate a tarilor europene (exceptie face Romania, Bulgaria si Ungaria) plasele anticadere / industriale cu certificare EN 1263-1 sunt obligatorii.

Plasele de siguranta se istaleaza sub o zonă de lucru la nivel inalt si reduc distanta pe care un lucrător o poate cadea. Acestea absorb impactul căderii și oferă o „aterizare pe moale” pentru a reduce cat mai mult probabilitatea ca o persoană să fie rănită.

 

STANDARDE DE REFERINTA – SAFETY NETS

BS 8411 – Cod de practică pentru plase de siguranță pe șantiere și alte lucrări de constructii;
BS EN 1263-1 – Plase de siguranță – Partea 1: Cerinte de sigurantă, metode de testare;
BS EN 1263-2 – Plase de siguranță – Partea 2: Cerinte de siguranta / norme in efectuarea motajului;

CLASIFICAREA PLASELOR DE PROTECTIE ANTICADERE
Clasele A și B descriu capacitatea maximă de absorbtie a energiei de catre plasa de protectie, măsurată în kilojoule (kJ).
Exemplu: clasa A = 2,3 kJ; clasa B = 4,4 kJ;

Clasele 1 și 2 descriu dimensiunile maxime ale ochiurilor plasei. Exemplu: clasa 1 = 60 mm; clasa 2 = 100 mm.

 

CATEGORII DE PLASE ANTICADERE | plasa protectie constructii

1) Tip S – sunt printre cele mai folosite solutii de siguranta, sunt utilizate pentru acoperirea suprafetelor orizontale, protejeaza muncitorii dar si obiectele impotriva caderilor accidentale. De obicei sunt preferate pentru motajul acoperisurilor cladirilor, la instalarea podurilor, pasarelelor, viaductelor.
Se croiesc relativ rapid, la comanda – vezi AICI dimendiuni cu LIVRARE RAPIDA!

2) Tip T – pentru utilizari pe orizontala, se monteaza pe console sau pe suporti speciali (brakets).

3) Tip V – se monteaza in pozitie verticala pe suporti in forma de L (GALLOW) creati special, pe exteriorul cladirilor.

4) Tip U – cel mai raspandit tip de plasa de anticadere constructii, se monteaza usor, in pozitie verticala, pe fatada cladirilor, pe suporti speciali sau pe schele.

In functie de tipul plasei, acestea pot avea o sfoara inserata perimetral, pe primele ochiuri. Rezistenta minima a sforii trebuie sa fie de 30 kN si sa nu existe intreruperi (sa fie dintr-o singura bucata).

plasa protectie constructii tip V

plasa protectie anticadere tip V

OPTIUNI
– se poate adauga plasa cu ochiuri de 20 mm pentru retinerea “sculelor“;
– plasa tip “tantari” care poate capta chiar si cele mai mici pietricele (moloz, resturi);
– tratament ignifugare (Flame Retardant Protection – impotriva flacarilor);

 

ACCESORII & STRUCTURI METALICE SPECIFICE PLASELOR ANTICADERE

Fiecare din cele 4 tipuri de plase de protectie are ACCESORIILE sale dedicate pentru efectuarea instalarii – toate in concordanta cu certificarile europene.
In general, sunt utilizate sfori cu diferite rezistente ( 7,5kN, 15kN, 20 kN, 30 kN), carabiniere cu >30 kN, chingi cu ochiuri duble sau simple, ancore, etc.

 

MENTENANTA & REPARATII
Inevitabil, dupa o anumita perioada de utilizare, plasele vor avea de suferit si va fi nevoie de reparatii. Acestea se executa doar de catre firme calificate si respectand cu strictete manualul de reparatii descris in certificarea EN 1263. Dupa fiecare utilizare sau dupa cate un eveniment, dar si periodic, plasele trebuie supuse inspectiei vizuale si fizice.

INSPECTIA TEHNICA – testarea anuala
Fiecare plasa anticadere certificata are 3 etichete atasate, fiecare avand o serie unica si detalii tehnice despre plasa si informatii despre producator.
Odata la cel mult 12 luni, se desprinde un sigiliu impreuna cu plasa aferenta si se trimite catre laboratorul furnizorului pentru testare. Aici se va determina rezistenta plasei – radiatiile solare (UV) reprezinta un factor foarte important in scaderea rezistentei.
Furnizorul va emite un document care certifica rezistenta plasei la acel moment si prelungeste sau nu certificarea.

 

Contacteaza rapid un specialist in sisteme de protectie si primesti SOLUTIA PERSONALIZATA!

 

Va ajutam?
Buna ziua, doriti informatii suplimentare?
Powered by